ΡΕΘΥΜΝΟ

Ακτούντα Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Τα Ακτούντα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Είναι κτισμένο σε  υψόμετρο 640 μ. και απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Έχει άφθονο νερό λόγω της υψηλής τοποθεσίας του, ενώ με γυμνό μάτι μπορεί κανείς να δει τα Λευκά Όρη και το Ακρωτήριο των Χανίων και από τα ανατολικά φαίνεται ο Κάμπος της Μεσσαράς και το όρος Κόφινα,

 

Περιοχή: 

Ακούμια Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Tο χωριό Ακούμια, που λέγεται και Κούμια, ανήκει στην επαρχία του Αγίου Βασιλείου. Βρίσκεται 39 χμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε  υψόμετρο 525 μ., με 825 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1981. Είναι κτισμένο στις βόρειες πλαγιές του βουνού Σιδερώτα. Η περιφέρεια του χωριού είναι πετρώδης. Από εκεί  πηγάζει και ο ποταμός Ακουμιανός που χύνεται κοντά στο ακρωτήρι Μέλισσα, το αρχαίο Ψύχιο. Σε απόσταση 6 χλμ από το χωριό βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης, η οποία έχει μήκος 4 χλμ.

Περιοχή: 

Άι Μονας ή Αημονας Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου, κτισμένο στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους Κεφάλα, Πλατούρα και Κρέβατο, απέχει 48 χμ. από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 280 μ.

 

Περιοχή: 

Άδελε, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Βρίσκεται σε απόσταση 8 χμ. ανατολικά του Ρεθύμνου μέσα σε ελαιώνες και αμπελώνες σε υψόμετρο 70 μ. Στην κοινότητα Άδελε υπάγεται και το χωριό Αγία Παρασκευή. Στα δύο χωριά ζουν συνολικά 1.100 κάτοικοι.

 

Περιοχή: 

Αγρίδια Κρυονερίου, Ν. Ρεθύμνου

Ανήκουν στην κοινότητα Κρυονερίου Μυλοποτάμου, είναι κτισμένα σε υψόμετρο 280 μ., 46 χμ. από το Ρέθυμνο, με πληθυσμό 250 κατοίκους.

 

Οι κάτοικοι του χωριού, παρετυμολογώντας το όνομα, λένε ότι προήλθε από τους άγριους Σαρακηνούς που είχαν καταλάβει το χωριό. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας κοντά στο χωριό, στην τοποθεσία Βρυσίδια, είχε γίνει μάχη των κατοίκων των γύρω χωριών με τους Τούρκους με μεγάλες απώλειες και από τις δυο μεριές.

 

Περιοχή: 

Αγκουσελιανά Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Τα Αγκουσελιανά είναι χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Απέχει 24 χμ. από το Ρέθυμνο, στα νότια αυτού, σε υψόμετρο 350 μ. και με πληθυσμό 308 κατοίκους. Είναι χτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα που ενώνεται με τον κάμπο της Κοξαρές. Στα βόρεια υψώνεται ο λόφος Κεφάλα και στα νότια βλέπουμε τα Ατσιπαδιανά βουνά.

 

Οι κάτοικοι του χωριού είναι Κρητικοί κάι οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Κλειδήδες, οι Κουρμούληδες, οι Νικητάκηδες, οι Ηλιάκηδες, οι Τσιχλάκηδες, οι Αντωνάκηδες.

Περιοχή: 

Άγιος Σύλλας Δαμοβόλου, Ν. Ρεθύμνου

Μικρός οικισμός της κοινότητας Δαμοβόλου Μυλοποτάμου, με 15 κατοίκους. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 150 μ. Οφείλει το όνομα του στην ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει στον οικισμό. Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας. Η παλιά εκκλησία ανακαλύφτηκε στο κοντινό δάσος πριν το 1821, μαζί με το εικόνισμα του Αγίου Σύλλα, το οποίο μεταφέρθηκε στο χωριό Δαμόβολο, στην εκκλησία του Δεσπότη Χριστού.

 

Μέσα από τον οικισμό περνάνε δυο ποτάμια, ο Γεροπόταμος και ο Πισκόπου.

Περιοχή: 

Άγιος Νικόλαος Ερφών, Ν. Ρεθύμνου

Οικισμός της κοινότητας 'Ερφων Μυλοποτάμου. Ιδρυτής και πρώτος κάτοικος του χωριού (1920) ο Αντώνης Πολιτάκης. Το προηγούμενο όνομα του ήταν Καϊναρτζές.

Περιοχή: 

Σελίδες