ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Άι Μονας ή Αημονας Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου, κτισμένο στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους Κεφάλα, Πλατούρα και Κρέβατο, απέχει 48 χμ. από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 280 μ.

 

Περιοχή: 

Αγρίδια Κρυονερίου, Ν. Ρεθύμνου

Ανήκουν στην κοινότητα Κρυονερίου Μυλοποτάμου, είναι κτισμένα σε υψόμετρο 280 μ., 46 χμ. από το Ρέθυμνο, με πληθυσμό 250 κατοίκους.

 

Οι κάτοικοι του χωριού, παρετυμολογώντας το όνομα, λένε ότι προήλθε από τους άγριους Σαρακηνούς που είχαν καταλάβει το χωριό. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας κοντά στο χωριό, στην τοποθεσία Βρυσίδια, είχε γίνει μάχη των κατοίκων των γύρω χωριών με τους Τούρκους με μεγάλες απώλειες και από τις δυο μεριές.

 

Περιοχή: 

Άγιος Σύλλας Δαμοβόλου, Ν. Ρεθύμνου

Μικρός οικισμός της κοινότητας Δαμοβόλου Μυλοποτάμου, με 15 κατοίκους. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 150 μ. Οφείλει το όνομα του στην ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει στον οικισμό. Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας. Η παλιά εκκλησία ανακαλύφτηκε στο κοντινό δάσος πριν το 1821, μαζί με το εικόνισμα του Αγίου Σύλλα, το οποίο μεταφέρθηκε στο χωριό Δαμόβολο, στην εκκλησία του Δεσπότη Χριστού.

 

Μέσα από τον οικισμό περνάνε δυο ποτάμια, ο Γεροπόταμος και ο Πισκόπου.

Περιοχή: 

Άγιος Νικόλαος Ερφών, Ν. Ρεθύμνου

Οικισμός της κοινότητας 'Ερφων Μυλοποτάμου. Ιδρυτής και πρώτος κάτοικος του χωριού (1920) ο Αντώνης Πολιτάκης. Το προηγούμενο όνομα του ήταν Καϊναρτζές.

Περιοχή: 

Άγιος Μάμας Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου. Απέχει 37 χιλιόμετρα από το Ρέθυνο, έχει  420 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 1981 οι κάτοικοι είναι 555. Οι οικισμοί του είναι Αργουλιό, Καστρί, Αβδελάς και Μούντρος ή Απανωκάστρι.

 

Περιοχή: 

Άγιος Ιωάννης Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου. Απέχει 38 χμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 360 μ. Βρίσκεται μεταξύ Καλύβου και Αγίου Μάμαντος. Σήμερα το κατοικούν μόνο 70 άτομα. Το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

 

Περιοχή: