ΑΜΑΡΙ

Άγιος Ιωάννης Αμαρίου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Απέχει από το Ρέθυμνο 59 χλμ. και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 370 μ. δυτικά του ποταμού Πλατύ Λυγιώτης. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει 120 κατοίκους. Το χωριό πήρε τ' όνομα του από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου.

 

Περιοχή: 

Αγία Φωτεινή Αποστόλων, Ν. Ρεθύμνου

Οικισμός της κοινότητας Αποστόλων της επαρχίας Αμαρίου. Έχει 45 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. περίπου. Το όνομα του οφείλει στην ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει στον οικισμό. Η εκκλησία αυτή χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο κατά το 10ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται μάλιστα ότι κτίστηκε την εποχή που κατέβηκε ο Νικηφόρος Φωκάς στην Κρήτη, το 961 μ.Χ. Η παλιά όμως αυτή εκκλησία εξαιτίας του χρόνου και της εγκατάλειψης της καταστράφηκε και έτσι τώρα κτίζεται καινούρια στη θέση της παλιάς. Υπάρχει ακόμα η ανακαινισμένη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Περιοχή: 

Αγία Παρασκευή Αμαρίου, Ν. Ρεθύμνου

Το χωριό Αγία Παρασκευή ανήκει στην επαρχία Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου, απ' το οποίο απέχει 59 χμ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 170 μ. Σήμερα κατοικείται από 120 άτομα, τα οποία ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι οι ελιές, τα χαρούπια και τα σιτηρά.

 

Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία Αγία Παρα­σκευή που υπάρχει ακόμη και σήμερα, και που χρονολογείται το 15ο αιώνα.

 

Περιοχή: