ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ακτούντα Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Τα Ακτούντα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Είναι κτισμένο σε  υψόμετρο 640 μ. και απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Έχει άφθονο νερό λόγω της υψηλής τοποθεσίας του, ενώ με γυμνό μάτι μπορεί κανείς να δει τα Λευκά Όρη και το Ακρωτήριο των Χανίων και από τα ανατολικά φαίνεται ο Κάμπος της Μεσσαράς και το όρος Κόφινα,

 

Περιοχή: 

Ακούμια Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Tο χωριό Ακούμια, που λέγεται και Κούμια, ανήκει στην επαρχία του Αγίου Βασιλείου. Βρίσκεται 39 χμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε  υψόμετρο 525 μ., με 825 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1981. Είναι κτισμένο στις βόρειες πλαγιές του βουνού Σιδερώτα. Η περιφέρεια του χωριού είναι πετρώδης. Από εκεί  πηγάζει και ο ποταμός Ακουμιανός που χύνεται κοντά στο ακρωτήρι Μέλισσα, το αρχαίο Ψύχιο. Σε απόσταση 6 χλμ από το χωριό βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης, η οποία έχει μήκος 4 χλμ.

Περιοχή: 

Αγκουσελιανά Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Τα Αγκουσελιανά είναι χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Απέχει 24 χμ. από το Ρέθυμνο, στα νότια αυτού, σε υψόμετρο 350 μ. και με πληθυσμό 308 κατοίκους. Είναι χτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα που ενώνεται με τον κάμπο της Κοξαρές. Στα βόρεια υψώνεται ο λόφος Κεφάλα και στα νότια βλέπουμε τα Ατσιπαδιανά βουνά.

 

Οι κάτοικοι του χωριού είναι Κρητικοί κάι οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Κλειδήδες, οι Κουρμούληδες, οι Νικητάκηδες, οι Ηλιάκηδες, οι Τσιχλάκηδες, οι Αντωνάκηδες.

Περιοχή: 

Άγιος Βασίλειος Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Είναι χτισμένο στους πρόποδες άγονων υψωμάτων σε υψόμετρο 350 μ. Απέχει 21 χμ. από το Ρέθυμνο και στα δυτικά του απλώνεται ένας κάμπος κατάφυτος από ελιές και αμπέλια. Οι κάτοικοι του ανέρχονται στους 150.

 

Περιοχή: 

Αγία Γαλήνη Αγίου Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνου

Μια από τις 26 κοινότητες της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Παραθαλάσσιο χωριό, στη μέση περίπου της νότιας Κρήτης, κτισμένο κοντά στα όρια των νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου σε  200 μ. Απέχει από το Ρέθυμνο 54 χμ. και έχει 520 κατοίκους, που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, το ψάρεμα και τα τουριστικά επαγγέλματα. Στην Αγία Γαλήνη υπάγεται και ο οικισμός Ξηρόκαμπος.

 

Περιοχή: