Ο Ευάγγελος Τρουμπάτας γεννήθηκε από τον Βασίλειο Τρουμπάτα και τη Βασιλική, το γένος Παππά, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1969 στην Κέρκυρα. Η καταγωγή του είναι από τη Σαγιάδα του Νομού Θεσπρωτίας, καθώς και το Αδελφικό Σερρών, από την πλευρά της μητέρας του. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000, διατηρεί κατάστημα γεωργικών εφοδίων, ενώ είναι μέλος της Θρακικής εστίας Σερρών από το 1979 έως τις μέρες μας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο κοριτσιών.
Ο Ευάγγελος Τρουμπάτας, παππούς του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου και έζησε. Ήταν έμπορος-παντοπώλης και παντρεύτηκε τη Βασιλική Γιαννοπούλου από τη Σαγιάδα επίσης. Απέκτησαν πέντε παιδιά, το τελευταίο εκ των οποίων ήταν ο πατέρας του βιογραφούμενου. Ο παππούς πέθανε σχετικά νέος από αρρώστια, ενώ η γιαγιά ήταν ένα άτομο δραστήριο. Μετά το θάνατο του άντρα της, πέθανε και το μοναδικό παιδί της από καρδιά, ο πατέρας του βιογραφούμενου, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Κλείστηκε στο σπίτι της και δεν έβγαινε έξω. Έξω δε από το σπίτι υπήρχε μια μαύρη κορδέλα που δήλωνε το πένθος. Η γιαγιά Βασιλική έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Ο Δημήτριος Παππάς, παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, γεννήθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και ήταν γεωργοτεχνίτης, έκανε δηλαδή πειραματικούς αγρούς βάμβακος στο Αδερφικό Σερρών. Γνώρισε τη Λαμπρινή Καραμανάβη από το Αδερφικό και με απώτερη καταγωγή από την Ανατολική Θράκη, αν και από το 1919 η οικογένειά της είχε έρθει στην Ελλάδα και ήταν εγκατεστημένη στη Θεσσαλονίκη. Επέστρεψαν στη Μακρά Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης και ξαναήρθαν πρόσφυγες το 1922, διαμένοντας στο Αδερφικό Σερρών. Ο Δημήτριος και η Λαμπρινή παντρεύτηκαν το 1940. Έμεινε έγκυος η γιαγιά Βασιλική, αλλά το 1941 ο άνδρας της δολοφονήθηκε από ομάδα ΕΑΜΟΒουλγάρων. Η γιαγιά, χήρα, γεννάει το παιδί της και το μεγαλώνει μόνη με πολλές δυσκολίες, καταφέρνοντας μάλιστα να την σπουδάσει δασκάλα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Το χωριό της γιαγιάς Λαμπρινής στην Ανατολική Θράκη λεγόταν Σουμπάσκιοϊ και οι γονείς της ήταν μυλωνάδες του χωριού. Σήμερα, σε αυτό το χωριό διατηρείται άθικτος ο νερόμυλος, όπου πήγαιναν οι άνθρωποι της οικογένειας. Η γιαγιά είχε άλλα επτά αδέρφια, εκ των οποίων τα τρία σκοτώθηκαν μαζί με τον άντρα της και τον αδερφό του Δημήτριου, τον Γεράσιμο Παππά, ο οποίος είχε πάει εκεί από την Ήπειρο για να δει τον αδερφό του. Η Λαμπρινή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Ο Βασίλειος Τρουμπάτας, πατέρας του βιογραφούμενου, παντρεύτηκε τη Βασιλική Παππά, με απώτερες ρίζες από την Ήπειρο και τη Θράκη και απέκτησαν δύο παιδιά ˙ τον Ευάγγελο και τη Δήμητρα, η οποία σήμερα είναι δικηγόρος, παντρεμένη με δύο παιδιά και ζει στην Αγγλία. Η οικογένεια πήγε στις Σέρρες το 1971 και εκεί είναι εγκατεστημένη μέχρι σήμερα. Η Βασιλική Παππά είναι συνταξιούχος δασκάλα.
Ο Ευάγγελος μεγάλωσε στις Σέρρες, όπου ολοκλήρωσε και το σχολείο. Εισέρχεται στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988. Μόλις ολοκληρώνει τις σπουδές του, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Υγειονομικό και απολυόμενος, εργάζεται σε ένα γεωπονικό κατάστημα ως υπάλληλος. Από το 2002 έως και σήμερα, ο βιογραφούμενος διατηρεί δικό του κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Είναι μέλος της Θρακικής εστίας Σερρών από το 1979 έως τις μέρες μας. Το 2000, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τη φιλόλογο, Ιφιγένεια Ρόζη, γεννημένη στις Σέρρες, αλλά με καταγωγή από Καρδίτσα. Καρπός της αγάπης του ζευγαριού ήταν οι δύο τους κόρες ˙ η Λαμπρινή, που γεννήθηκε το 2002 και η Χρυσούλα το 2004.
Αδερφικό Σερρών
Το χωριό απέχει 12 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και οι σημερινοί του κάτοικοι αριθμούν περί τους 250. Η κύρια ασχολία των ανθρώπων εκεί είναι οι γεωργικές κατά βάση εργασίες. Καλλιεργείται καλαμπόκι και ρύζι. Πρόκειται για ένα προσφυγικό χωριό, όπου υπήρχαν από πριν λίγοι γηγενείς κάτοικοι επί Τουρκοκρατίας, τότε που έφερε την ονομασία Ανγκομαχαλάς (Άνκο σημαίνει αδερφός στην Τουρκική Γλώσσα). Έπειτα, μετονομάστηκε σε Αδερφικό.