Πρόσκληση για την αποστολή του Κέντρου Οικουμενικός Ελληνισμός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ

Εκεί που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει …να γράφεται

 

Δαλματικές Ακτές – Σερβία – Κροατία – Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Σλοβενία – Μαυροβούνιο Αλβανία

 

Οδική Αποστολή 10 ημερών(9 διανυκτερεύσεις)

27/6/2015(Σάββατο) έως 6/7/2015(Δευτέρα)

 

27/6/2015 Σάββατο (1η ημέρα): ΑΘΗΝΑ - ΔΥΡΡΑΧΙΟ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Κρυσταλλοπηγή. Έλεγχος διαβατηρίων. Μέσω Πόγραδετς και Ελμπασάν, μετά και από τις απαραίτητες στάσεις φτάνουμε στην αρχαία πόλη του Δυρραχίου (Αρχαία Επίδαμνος) που ιδρύθηκε το 627 π.Χ από Έλληνες αποικιστές της Κορίνθου και της Κέρκυρας. Σήμερα αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Αλβανίας και την πόλη που αποπνέει ευρωπαϊκό άνεμο. Χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Στη συνέχεια, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

28/6/2015 Κυριακή (2η ημέρα): ΔΥΡΑΧΙΟ – ΜΠΟΥΤΒΑ – ΚΟΤΟΡ-  ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ 

Πρωινό και σήμερα θα κατευθυνθούμε προς τις εκπληκτικές ακτές του Μαυροβουνίου, Άγιο Στέφανο, Μπούτβα, (που σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα) και Κότορ . Πρώτος μας σταθμός, η Μπούτβα, η παλαιότερη πόλη των ακτών του Μαυροβουνίου που αναφέρεται και στις τρεις τραγωδίες του μεγάλου Έλληνα λυρικού Σοφοκλή, σύντομη περιήγηση και ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το πανέμορφο τοπίο κάνοντας βόλτες και αγορές.  Στη συνέχεια της διαδρομής μας η παλιά πόλη του Κότορ. Είναι πράγματι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, είναι μια πολύ παλαιά πόλη, αλλά πολύ καλά διατηρημένη αν και κτίστηκε μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα. Βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, από τους πιο όμορφους κόλπους των ακτών του Μαυροβουνίου, που ορισμένοι του αποδίδουν την έννοια του μεγαλύτερου, νοτιότερου και ομορφότερου φιόρδ της Αδριατικής αλλά και της νότιας Ευρώπης. Η πόλη περιβάλλεται από μεσαιωνικό τείχος μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη θάλασσα και φθάνει ως την βραχώδη κορυφή του. Θα δούμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνα και ακριβώς απέναντι σ’ αυτόν βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά. Λίγο πιο κάτω είναι το αξιόλογο μουσείο της Ναυτικής ιστορίας του Μαυροβουνίου και το επιβλητικό παλάτι του πρίγκιπα Πέτροβιτς, το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης σαν θερινή κατοικία του. Τελευταίος μας σταθμός για σήμερα το πανέμορφο Ντουμπρόβνικ. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια και χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

29/6/2015 Δευτέρα (3η ημέρα): ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (Ξενάγηση Πόλεως)

Πρωινό και σήμερα θα γνωρίσουμε το πανέμορφο Ντουμπρόβνικ. Είναι η πόλη με την παλιά ονομασία «Ραγκούσα» βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι. Τα κυριότερα αξιοθέατα μέσα στην παλιά πόλη που θα δούμε, είναι ανάκτορα σπουδαίας αρχιτεκτονικής, όπως το μητροπολιτικό ναό του Αγ. Βλασίου – προστάτη της πόλης – με τον μαρμάρινο οπλισμένο ιππότη στην πλατεία του, τη μεγάλη κρήνη του Ονοφρίου, το φραγκισκιανό μοναστήρι με την εκκλησία του Σωτήρος και το παλαιότερο φαρμακείο της πόλης, από την εποχή της δημοκρατίας της Ραγούζας. Δεν θα παραλείψουμε να δούμε τον πύργο του Ρολογιού και τη μικρή κρήνη του Ονοφρίου καθώς και το Μέγαρο Σπόντζα, που σήμερα στεγάζει τα κρατικά αρχεία. Στο πρυτανικό μέγαρο, σήμερα φιλοξενείται το μουσείο του Ντουμπρόβνικ με την ιστορία της πόλης. Δίπλα του βρίσκεται το δημαρχείο και απέναντί του ο καθεδρικός ναός με το θησαυροφυλάκιο. Στην συνέχεια σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε  κρουαζιέρα στα νησιά Ελαφίτη (νησιά Kolocep - Lopud - Sipan) όπου πήρε το όνομα της από την ελληνική λέξη «ελάφι». Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πανέμορφες παραλίες όπου τα νερά της Αδριατικής χαϊδεύουν κάποια από τα σαγηνευτικά ακρογιάλια. Δαντελωτές και ξελογιάστρες ακτές αποτελούν ένα από τα δώρα που γενναιόδωρα χάρισε η καταπράσινη φύση όπου κυριαρχεί σε αυτά τα νησιά. Επιπλέον μπορείτε να θαυμάσετε τις πανάκριβες επιβλητικές βίλες που κοσμούν τα νησιά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

30/6/2015 Τρίτη (4η  ημέρα) : ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΜΟΣΤΑΡ - ΣΠΛΙΤ  - ΣΙΜΠΕΝΙΚ

Πρωινό και θα επισκεφθούμε το Μόσταρ, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στην κοιλάδα του ποταμού Νερέτβα, θα φτάσουμε στην γραφική πόλη με την Οθωμανική γέφυρα (Στάρι Μόστ). Το όνομα της πόλης οφείλεται στην Παλιά Γέφυρα (Στάρι Μοστ) και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται "φύλακες της γέφυρας" (Μοστάρι). Η γέφυρα, είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.  Χρόνος ελεύθερος για βόλτες και αγορές στο ιστορικό κέντρο. Συνεχίζουμε  μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή όπου  θα καταλήξουμε σε μια ακόμη σημαντική πόλη και με μεγάλο λιμάνι, το Σπλίτ. Με την άφιξη, θα γνωρίσουμε την πόλη που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός επέλεξε να χτίσει το παλάτι του σε σχήμα Ρωμαϊκού Κάστρου. Η πόλη, είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής αποικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, την Ασπάλαθο. Το ανάκτορο του Διοκλητιανού αποτελεί το κέντρο της πόλης. Είναι ένα επιβλητικό και καλοδιατηρημένο ανάκτορο, περιστοιχισμένο και προφυλασσόμενο από ισχυρά τείχη σε σχήμα παραλληλόγραμμο με 4 πύλες. Όλες είναι περίτεχνα στολισμένες με όμορφες ανάγλυφες παραστάσεις. Στη συνέχεια τακτοποίηση στο ξεν/χείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

1/7/2015 Τετάρτη (5η ημέρα):  ΣΙΜΠΕΝΙΚ -  ΖΑΝΤΑΡ - ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΒΙΤΣΕ – ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Πρωινό και αναχωρούμε για την παραλιακή Πόλη της Κροατίας, την πόλη Ζαντάρ. Είναι μια τουριστική πόλη και τα σημαντικά της αξιοθέατα είναι ο οκτάγωνος πυργωτός ναός του Αγίου Δονάτου (9ος αι.) με το εντυπωσιακό καμπαναριό του, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας (9ος-12ος αι.)σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό, καθώς και η Ρωμαϊκή αγορά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στη πλακόστρωτη πλατεία Ζελένι. Δεν θα παραλείψουμε να δούμε το πρώτο πανεπιστήμιο του Ζαντάρ που ιδρύθηκε το1396, σα μέρος μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών Στη συνέχεια αναχώρηση για τις Λίμνες Πλίβιτσε που είναι στην κυριολεξία ένα θαύμα της φύσης, απερίγραπτης ομορφιάς. Ανακηρύχθηκε το 1979 από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο δρυμός των λιμνών Πλίτβιτσε είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους πάμπολλους μικρούς και μεγάλους υδάτινους εντυπωσιακούς καταρράχτες, που δημιουργούν πέφτοντας 16 μεγάλες και πολλές μικρότερες, γαλαζοπράσινες πεντακάθαρες λίμνες μέσα στις οποίες κολυμπούν ψάρια και φυτρώνουν νούφαρα και ορχιδέες. Χρόνος ελεύθερος για να αποθανατίσετε το πανέμορφο τοπίο. Τελευταίος μας προορισμός για σήμερα   η πρωτεύουσα  της Κροατίας το Ζάγκρεμπ. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

2/7/2015 Πέμπτη (6η ημέρα):  ΖΑΓΚΡΕΜΠ  - ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ(ΣΛΟΒΕΝΙΑ)  

Πρωινό και ακολουθεί  περιήγηση στο κοσμοπολίτικο Ζάγκρεμπ. Θα δούμε τη λεωφόρο Κύριλλου και Μεθόδιου, την πλατεία του Αγ. Μάρκου με το Θυρεό της χώρας, και το Δημαρχείο με την Πέτρινη Αψίδα. Θα περιηγηθούμε επίσης στην Άνω Πόλη, όπου βρίσκεται ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός και η Αρχιεπισκοπή και θα δούμε το Προεδρικό μέγαρο, τη Βουλή και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Στη συνέχεια της σημερινής μας διαδρομής θα γνωρίσουμε μια από τις πιο νέες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τη Λουμπλιάνα(Σλοβενία). Κάτω και γύρω από το χιλιόχρονο κάστρο της  με την πανοραμική θέα των Aλπεων βρίσκονται αξιόλογα μνημεία μπαρόκ τα οποία θα δούμε ή και θα επισκεφθούμε, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Φιλαρμονική, το Εθνικό Μουσείο, η ‘Oπερα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

 

3/7/2015 Παρασκευή (7η ημέρα):  ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΓΥΡΟΣ ΙΣΤΡΙΑΣ (ΠΟΡΕΤΣ-ΡΟΒΙΝΙ-ΠΟΥΛΑ-ΟΠΑΤΙΑ-ΡΙΕΚΑ) 

Πρόγευμα και  αναχώρηση για  να επισκεφτούμε  τη πόλη του Πόρετς έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Η ιστορία του ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά αναπτύχθηκε τα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας οπότε και έγινε επισκοπική έδρα. Η παλιά πόλη έχει κρατήσει την Ρωμαϊκή δόμηση, γεγονός που είναι φανερό στη ρυμοτομία των δρόμων και των πλατειών. Το πλέον αξιόλογο και εντυπωσιακό μνημείο που μπορεί να επισκεφθεί ο επισκέπτης είναι η Βασιλική του Αγίου Ευφρασίου που χτίστηκε από τον επίσκοπο Ευφράσιο στα μέσα του 6ου αιώνα. Η συνέχεια θα μας φέρει στο Ροβίνι άλλη μια πόλη με  ασύγκριτη ομορφιά  στη περιοχή της Ιστριας. Στη συνέχεια της διαδρομής μας  η πόλη που θυμίζει Ρωμαϊκό μνημείο η Πούλα. Θα δούμε το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο και το Τέμπλο του Αυγούστου. Δίπλα σε αυτά τα μνημεία, συνυπάρχουν ειρηνικά χριστιανικές εκκλησίες διαφόρων περιόδων με παλαιότερη τη βασιλική της Αγίας Μαρίας Formosa. Στη συνέχεια αναχώρηση για την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Κροατίας την  Οπάτια που είναι κτισμένη μέσα σε κήπους, όπου αφθονούν οι ροδοδάφνες, και οι μπουκαμβίλιες. Τα στενά δρομάκια, τα παλιά σπίτια με τις καμινάδες δίνουν στην πόλη μια ιδιαίτερη ομορφιά. Τέλος θα επισκεφτούμε τη Ριέκα πόλη που βρίσκεται στην «αγκαλιά του κόλπου »Κvarner. Θα δούμε τον πύργο της πόλης, την εκκλησία των Καπουτσίνων, τα ερείπια του Ρωμαϊκού τείχους, το παλαιό δημαρχείο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου. Επιστροφή στο ξεν/χείο μας στη Λουμπλιάνα. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

4/7/2015 Σάββατο (8η ημέρα):  ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 

Πρόγευμα και αναχωρούμε για τη πρωτεύουσα της Σερβίας το πανέμορφο Βελιγράδι. Άφιξη περίπου στις 16.00 και ξεκινάμε  την περιήγηση μας  όπου θα δούμε το φρούριο Καλεμεγκντάν, με τους πύργους, τις πολεμίστρες και τα οχυρώματα από την εποχή της Αναγέννησης. Θα δούμε κυρίωσ τον  Πύργο Nebosja, που ήταν η φυλακή και ο τόπος θανάτου του Ρήγα Φεραίου. Επίσης Θα δούμε τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό Αρχαγγέλων  Μιχαήλ & Γαβριήλ με τους τάφους των Σέρβων πριγκίπων του Οίκου Ομπρένοβιτς, απέναντι του πατριαρχικού οίκου. Θα θαυμάσουμε την εκκλησία του Αγίου  Σάββα, που αποτελεί  τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων και το Μνημειακό κέντρο του Τίτο. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας, δείπνο και διανυκτέρευση. Το βράδυ επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο, στην «Πλάκα» του Βελιγραδίου.

 

5/7/2015 Κυριακή (9η μέρα):  ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΝΙΣΣΑ(Αρχαία Ναισός)

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας τη πανέμορφη Νισσα, γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η Νις όπου παλιότερα είχε το όνομα ΝΑΪΣΟΣ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νισάβα. Η πόλη μαζί με τα λουτρά Ναϊσσού και 68 προάστια καλύπτει μία έκταση περίπου 597 τετραγωνικών  χιλιομέτρων. Η ιστορία της πόλης ανάγεται στην εποχή προ της Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίας. Άφιξη και περιήγηση πόλης. Εθνολογικό Μουσείο, ο Πύργος των Κεφαλών, πεζόδρομος. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

 

6/7/2015 Δευτέρα (10η μέρα): ΝΙΣ - ΑΘΗΝΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και άμεση αναχώρηση με κατεύθυνση την Ελλάδα. Άφιξη νωρίς το βράδυ στην Αθήνα

 

 

 

Τιμή κατ’ άτομο 885,00 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο.

Επιβάρυνση μονοκλίνου κατ’ άτομο 230,00 ευρώ

Ειδική προσφορά για τα μέλη του Οικουμενικού Ελληνισμού προκαταβολή 30% και 6 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

 

Περιλαμβάνει:

  • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 5 ***** με πρωινό και 1 γεύμα ή δείπνο ημερησίως

  • Μεταφορές – μετακινήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν τελευταίας τεχνολογίας.

  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής

  • Ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης με την GENERALI HELLAS

  • Φ.Π.Α

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους – είσοδος λίμνες Πλίτβιτσε,  θεάματα, και γενικά όπου απαιτείται.

  • Επιβάρυνση μονοκλίνου

 

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στο τηλέφωνο 210-8810109, κα Θεοδοσιάδη.

Οι διαθέσιμες θέσεις για τα μέλη μας είναι μόνο 40 και πέραν του αριθμού αυτού δεν θα δεχτούμε άλλες συμμετοχές. Για αυτό, εφ’ όσον ενδιαφέρεστε, σας καλούμε να δηλώσετε την συμμετοχή σας άμεσα.