Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού – 18 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας

Κατακόρυφες καρτέλες

Αφετηρία και έναυσμα αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσαν:

 

Πρώτον, η πορεία των εθνικών θεμάτων και η θλιβερή διαπίστωση ότι οι πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αμερικής και της Αυστραλίας έχουν γεμίσει με ανιστόρητες και ανθελληνικές εκδόσεις.

Σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 90, διαπιστώθηκε ότι στις 500 εκδόσεις που έφεραν τον τίτλο «Μακεδονία» οι 495 δεν ήταν ελληνικής προέλευσης, ενώ οι 5 που ήταν ελληνικής, είχαν κατεστραμμένες τις σελίδες οι οποίες έκαναν αναφορά στα ελληνικά δίκαια. Προφανώς, σκόπιμα φοιτητές άλλων εθνικοτήτων δανειζόμενοι τις εκδόσεις αυτές έκαναν "παρεμβάσεις" στο περιεχόμενό τους, βανδαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Εθνική μας Ιστορία.

 

Δεύτερον, o Ελληνισμός της Διασποράς. Η εγκατάλειψη του ομογενειακού Ελληνισμού από τη μητέρα πατρίδα (αργότερα δημιουργήθηκε το ΣΑΕ), η αλλοίωση της εθνικής του ταυτότητας, παρά την έντονη αντίσταση των ομογενών μας με τις κοινότητες, τα σχολεία και την Εκκλησία αλλά και το έντονο συναίσθημα αγάπης και επιθυμίας σχέσεων με την Ελλάδα, δεν μπορούσαν να μας αφήσει αδιάφορους.

 

Τρίτον, η Άγραφη Ιστορία της Ελλάδας. Η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου από τους Έλληνες, η αλλοίωση των τοπικών ηθών και των εθίμων, ο εκφυλισμός των εθνικών αξιών και ιδανικών, γέννησαν την ιδέα να καταγράψουμε την ιστορία όλων των πόλεων και χωριών της Ελλάδας καθώς και των κατοίκων τους. Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις που πραγματοποιεί η δημοσιογραφική μας ομάδα και εν συνεχεία επιμελούνται οι Φιλόλογοι του Κέντρου καταγράφουμε την εθνική-τοπική και οικογενειακή ρίζα του κάθε Έλληνα.

Ως πρότυπα και φορείς πληροφόρησης μα πάνω από όλα ως Έλληνες που θέλουμε να έχουμε την εθνική, θρησκευτική και επιστημονική μας συνείδηση ήσυχη,  εκπονήσαμε το Πρόγραμμα "Οικουμενικός Ελληνισμός". Ένα Πρόγραμμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έργο δύο ανθρώπων, του επιχειρηματία Σταύρου Πανουσόπουλου και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθανάσιου Αγγελόπουλου.

 

ΟΡΑΜΑ

Το Πρόγραμμα χτίστηκε πάνω στο όραμά μας για μία Ελλάδα χωρίς σύνορα. Μέσα από το έργο μας ζητάμε να αναδείξουμε τον Ελληνισμό και την αξιόλογη ιστορία του και πάνω από όλα τους Έλληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόσμο, σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού | www.gnl.gr