Αγγελόπουλος Σπυρίδων
Ο Σπυρίδων Αγγελόπουλος κατάγεται από ηρωική οικογένεια, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είναι γιος του οινολόγου χημικού Γρηγόρη Αγγελόπουλου και της Αναστασίας Παρλαβάντζα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δικηγορεί από το 1968. Είναι παντρεμένος με τη Σταματία Οικονομίδου και μαζί έχουν δύο γιους, τον Γρηγόρη και τον Θοδωρή. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φύση, η οποία είναι η μεγάλη του αδυναμία.
Ο πατέρας τού προπάππου τού βιογραφούμενου, Γεώργιος Αγγελόπουλος, ήταν συγγενής του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, κατά πάσα πιθανότητα πρώτος εξάδελφός του, και συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της. Υπηρέτησε στις διαταγές των οπλαρχηγών Μ. Κοντογιάννη και Νικόλα Κοντογιάννη. Πολέμησε στην Υπάτη, στην Καλιακούδα, στο Καρπενήσι, στο Κρεμμύδι, εναντίον του Ιμπραήμ πασά στην έξοδο του Μεσολογγίου, στις μάχες της Αθήνας κατά του Κιουταχή και σε πολλές άλλες μάχες.
Ο πατέρας του Γεωργίου Αγγελοπούλου ήλθε από τη Δημητσάνα ως εκπρόσωπος τής, από νωρίτερα προετοιμαζόμενης, Ελληνικής Επανάστασης. Εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Μαρμάρων, που τότε λέγονταν Σέλιανη και η οποία αποτελούσε ένα πολύ ισχυρό αρματολίκι της εποχής, όπου ζούσαν οι καπεταναίοι του 1821. Μάλιστα, η αρραβωνιαστικιά του Αθανασίου Διάκου, Αικατερίνη, καταγόταν από αυτό το χωριό. Ο πατέρας του παππού του βιογραφούμενου, Γρηγόριος Αγγελόπουλος, απέκτησε τρία παιδιά: τον Θεοφάνη, τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, Θεοφάνης Αγγελόπουλος, γεννήθηκε στη Σέλιανη και ήταν σιδηροδρομικός υπάλληλος. Στα 25 του χρόνια μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με άλλους συγχωριανούς του. Ωστόσο, επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πόλεμους. Ήταν άνθρωπος καλοσυνάτος, ενάρετος, εργατικός, με αριστοκρατική παρουσία και εξαιρετικά αγαπητός στον κοινωνικό του περίγυρο, ο οποίος τον περιστοίχιζε με εκτίμηση και σεβασμό. Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Θωμαή Παγώνη, και απέκτησαν ένα μόνο παιδί, τον Γρηγόριο. Πέθανε σε ηλικία περίπου 60 ετών.
Η Θωμαή Παγώνη, γεννήθηκε στη Σέλιανη και προερχόταν από πολυμελή οικογένεια. Ήταν ιδιαίτερα έξυπνη, εργατική, σοβαρή και σεβαστή από όλους τους συγχωριανούς της, οι οποίοι φρόντιζαν να συμβουλευθούν τη γνώμη της όταν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών.
Ο πατέρας του Σπυρίδωνος Αγγελόπουλου, Γρηγόρης, γεννήθηκε επίσης στη Σέλιανη, το 1906. Τελείωσε το Δημοτικό στα Μάρμαρα και το Γυμνάσιο στη Σπερχειάδα. Ήταν άριστος μαθητής και έτσι, κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, δίδαξε για τρία περίπου χρόνια ως καθηγητής Χημείας και Φυσικής στην Καλαμάτα. Ωστόσο, έχοντας αποκτήσει και ειδικότητα στην οινολογία, αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του οινολόγου. Ήταν εξαιρετικά καλλιεργημένος άνθρωπος και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονταν στα μαθηματικά, τη θεολογία και την φιλοσοφία. Όντας έντιμος και ανεπίληπτος, έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όχι μόνον των συγχωριανών του, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Το 1937 παντρεύτηκε τη σύντροφο της ζωής του, Αναστασία Παρλαβάντζα, η οποία γεννήθηκε το 1914, και απέκτησαν, εκτός από τον βιογραφούμενο, και τον Θεοφάνη. Οι σχέσεις του με τα παιδιά του χαρακτηρίζονταν από πνεύμα δημοκρατικότητας και σεβασμό στις προσωπικές και επαγγελματικές τους επιλογές.
Ο αδελφός του βιογραφούμενου, Φάνης Αγγελόπουλος, είναι επιχειρηματίας. Επειδή διαθέτει εξαιρετική ευφράδεια λόγου, εργάσθηκε και στην τηλεόραση ως παρουσιαστής έργων τέχνης.
Ο παππούς του Σπυρίδωνος Αγγελόπουλου, από την πλευρά της μητέρας του, λεγόταν Βασίλειος Παρλαβάτζας και γεννήθηκε στα Μάρμαρα. Επρόκειτο για εξαιρετικά ευφυή και δραστήριο άνθρωπο. Μετανάστευσε και αυτός στην Αμερική μαζί με τον συγχωριανό και κατοπινό συμπέθερό του Θεοφάνη Αγγελόπουλο και επέστρεψε στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μετά το τέλος των Πολέμων, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επειδή είχε πολλά κτήματα και κοπάδια ζώων.
Σύζυγός του ήταν η Κωνσταντίνα Καλύβα, γεννημένη επίσης στα Μάρμαρα και εγγονή του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντή Καλύβα. Ο παππούς της ήταν ένας από τους διασημότερους Φθιώτες οπλαρχηγούς και κλεφταρματολούς, πριν από την Επανάσταση του 1821. Όντας εμπειροπόλεμος πολεμιστής, επέδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα και παλικαριά. Το 1824 προβιβάσθηκε σε αντιστράτηγο από την προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδος και την επόμενη χρονιά, μπήκε με εξήντα πέντε άνδρες του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, όπου πολέμησε γενναία στην ηρωική έξοδο της φρουράς της πόλης. Το 1826 ανέλαβε την αρχηγία του Σώματος και ακολούθησε τον Καραϊσκάκη στην εκστρατεία της Στερεάς, ως ανώτερος αξιωματικός. Το όνομά του δόθηκε στη γιαγιά του βιογραφούμενου, η οποία απέκτησε επτά παιδιά: τον Ανδρέα, τον Δημήτριο, τον Ιωάννη, την Αναστασία, τη Δημητρούλα, τον Δημοσθένη και την Ελένη.
Η μητέρα του βιογραφούμενου, Αναστασία, είναι μία υποδειγματική σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Με τα παιδιά της ήταν πάντοτε τρυφερή, αλλά, ταυτοχρόνως, και αυστηρή σε θέματα ήθους, ενώ ήταν και παραμένει άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινωνικό περιβάλλον της, το οποίο την εκτιμά και τη σέβεται. Αν και είναι 95 ετών, δεν παραλείπει να βοηθά όλους τους συγγενείς της και να φτιάχνει πίτες για τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Ο Σπυρίδων Αγγελόπουλος γεννήθηκε στα Μάρμαρα το 1940, κατά τη διάρκεια δηλαδή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, οι Γερμανοί κατακτητές δεν πείραξαν καθόλου το χωριό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι όταν το 1941 ένα γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος κατέπεσε στα Μάρμαρα και οι πιλότοι πρόλαβαν να σωθούν χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους, οι συγχωριανοί του τους σεβάστηκαν και τους παρέδωσαν στις γερμανικές Αρχές.
Τελείωσε το Δημοτικό στα Μάρμαρα και το Γυμνάσιο στα Σπάτα και στην Αθήνα. Επειδή ήταν άριστος μαθητής, κατάφερε να εισαχθεί το 1959 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1965. Στη συνέχεια, υπηρέτησε στο Πεζικό και, πιο συγκεκριμένα, σε μονάδες της Κορίνθου, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Απολύθηκε το 1967 και την επόμενη χρονιά, έλαβε και την άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος, το οποίο ασκεί εδώ και σαράντα χρόνια. Από το 1973 είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις και από το 1978 παρ’ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω Επικρατείας. Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου «Αδελφότης Μαρμαριωτών Φθιώτιδος», που εκδίδει την εφημερίδα «Ίναχος».
Είναι παντρεμένος με την Σταματία Οικονομίδου, που γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα Πηλείου και με την οποία απέκτησε δύο γιους. Ο πρώτος του γιος, Γρηγόρης, γεννήθηκε το 1970. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Παπάγου, σπούδασε στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Deree στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Σήμερα, είναι διευθυντής σε αγγλική τράπεζα. Ο δεύτερος γιος του, Θοδωρής, γεννήθηκε το 1973 και τελείωσε κι αυτός το Λύκειο Παπάγου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Luton και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ στη συνέχεια έλαβε και το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα, δικηγορεί, διατηρώντας δικό του δικηγορικό γραφείο.
Ο βιογραφούμενος είναι λάτρης της φύσης και τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει σε περιπάτους και εκδρομές - είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό. Του αρέσουν, επίσης, το καλό θέατρο, η μουσική, το διάβασμα, με ιδιαίτερη προτίμηση την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, καθώς και η ψυχαγωγία με αγαπημένους φίλους.
Έχει διδαχθεί πολλά από την επαγγελματική του πορεία, η οποία βρίσκεται πλέον στην πέμπτη δεκαετία της, και από τη ζωή γενικότερα. Η συμβουλή που θα έδινε στους νέους αλλά και στους συνομηλίκους του είναι να βαδίζουν πάντοτε στον ορθό δρόμο που έχει χαραχθεί από την ίδια τη συνείδηση του ανθρώπου και ο οποίος αποτελεί και τη μόνη οδό προς τη χαρά και τη σωτηρία.